تفنگ های بادی از نظر مکانیزم شلیک به طور کلی به چهار دسته تقسیم بندی میشوند که هر کدام دارای ویژگی ها و خصوصیات مخصوص به خود میباشند.
1 – تفنگ های فنر پیستون
2- تفنگ های نیتروپیستون یا IGT یا Vortex
3 – تفنگ های هوا فشرده یا پی سی پی
4 – تفنگ های گازی
1 – تفنگ های فنر پیستون:
تفنگ های فنرپیستون همانطور که از نامش مشخص است از یک فنر و یک پیستون تشکیل شده است به این صورت که که در داخل پیستون یک فنر با قابلیت ارتجاعی بسیار بالا تعبیه گردیه است و زمانی که تفنگ مسلح میگردد پیستون به سمت عقب رانده شده و داخل پیستون هوای فشرده قرا میگیرد و سپس بعد از چکانده شدن ماشه فنر آزاد شده و پیستون به سمت جلو حرکت مینماید و هوای فشرده شده داخل پیستون که فشاری بالغ بر با 150 الی 200 بار دارد به سمت لوله هدایت نموده و سبب جا به جایی ساچمه به داخل لوله میشود و ساچمه پس از درگیر شدن با خان لوله ، سرعت و شتاب گرفته و از داخل لوله به بیرون پرتاب میگردد.
در تفنگ های فنرپیستون به دلیل ضربه ناشی از فنر و پیستون تفنگ ها دارای شوک و اصطلاحا لگد هستند و نسبت به سایر تفنگ ها از دقت کمتری برخوردار میباشند که البته در بعضی از تفنگ های فنر پیستون با بالا بردن وزن تفنگ از مقدار شوک این نوع تفنگ ها کاسته شده است. تفنگ های فنر پیستون نباید به صورت مسلح در مدت زمان طولانی نگه داری شوند زیرا سبب ضعیف شدن فنر گردیده و از قدرت تفنگ کاسته میشود.
مکانیزم مسلح شدن تفنگ های فنر پیستون به صورت کمر شکن ، اهرم از زیر و اهرم از بغل میباشد.
2- تفنگ های نیتروپیستون یا IGT یا Vortex:
مکانیزم و عملگرد تفنگ های نیتروپیستون بسیار شبیه تفنگ های فنرپیستون بوده با این تفاوت که داخل پیستون به جای فنر از گاز نیتروژن استفاده گردیده و پس از مسلح شدن تفنگ ، گاز داخل پیستون فشرده شده و سپس بعد از چکانده شدن ماشه ، گاز فشرده شده پیستون را به سمت جلو حرکت میدهد و فشاری بالغ بر حدود 100 بار ایجاد مینماید این فشار سبب هدایت ساچمه به داخل لوله شده و پس از درگیری با خان لوله سرعت و شتاب گرفته و به سمت بیرون پرتاب میشود.
تفنگ های نیتروپیستون نسبت به تفنگ های فنرپیستون تا حدودی از شوک کمتری برخوردار میباشند اما مسلح نمودن این نوع تفنگ ها به مراتب نیروی بیشتری را طلب میکند ، در تفنگ های نیتروپیستون دمای پایین در مقدار قدرت آنها تاثیر گذار بوده و در مناطق و فصول سرد سال این تفنگ ها تا حدودی دارای افت قدرت میشوند.
3 – تفنگ های هوا فشرده یا پی سی پی:
تفنگ های پی سی پی نسل جدید تفنگ های بادی بوده که در آنها آلات متحرک حذف گردیده و از یک سیلندر با هوای فشرده داخلی بین 150 الی 220 بار تغذیه میشوند این تفنگ ها با هر بار سیلندر کامل پر شده توانایی شلیک 20 الی 300 ساچمه را دارند. سیلندر تفنگ ها توسط تلمبه مخصوص و یا کپسول هوا شارژ میشوند.
تفنگ های هوا فشرده یا پی سی پی نسبت به تفنگ های فنر پیستون و نیترو پیستون از قدرت و سرعت و دقت بسیار بالاتری برخوردار بوده و به دلیل عدم وجود آلات متحرکه فاقد ضربه یا به اصطلاح لگد میباشند ، این نوع تفنگ ها به دلیل اصطحلاک بسیار کم دارای طول عمر بالایی نیز هستند.
4 – تفنگ های گازی :
این نوع تفنگ ها از یک تا چند کپسول CO2 تغذیه نموده و نسبت به سایر تفنگ های بادی از قدرت کمتری برخوردار میباشند و معمولا از این تفنگ ها جهت تمرینات تیراندازی در فواصل نزدیک و تفریح استفاده میشود. کپسول های گاز CO2 مصرفی بوده و پس از مصرف قابل استفاده نمیباشند. معمولا این مکانیزم در تپانچه ها بیشتر استفاده میگردد.
این مطلب توسط شرکت گجت کمپ به صورت رایگان در دسترس عموم قرار میگیرد و کپی برداری بدون ذکر منبع مجاز نمیباشد.